Biztonságtechnika

KG-1000M

Biztonsági hordó-és palacklezáró szelep


A klórgázt nyomásálló hordókban és palackokban tárolják. A nyomás alatti klórgázt a lehető legrövidebb úton a vákuumszelephez (reduktorhoz, adagolóhoz) vezetik, ahonnan a továbbiakban már teljesen biztonságos, vákuumos technológiával kezelik tovább. A gázömlés-veszélyes szakasz tehát a hordó vagy palack csatlakozási pontja és a vákuumszabályzó közötti rész. Ha ezen a szakaszon klórszivárgás vagy klórömlés történik, könnyen katasztrófahelyzet léphet fel.

A biztonsági hordólezáró és palacklezáró szelep távirányítással, automatikusan elvégzi a klór útjának gyors elzárását, mégpedig emberi beavatkozás nélkül. Az automatikus működéshez szükség van egy klórgáz-szivárgás érzékelőre. (F-22, L-100) Ha a műszer szivárgást érzékel, parancsot ad a biztonsági szelepnek, amely 15 másodperc alatt elzárja a klór útját.

A KG-1000M kezelhető a helyszínről a falra szerelt vezérlőkészülék nyomógombjaival, illetve távirányítással is mozgatható és állapotuk is ellenőrizhető pl egy diszpécserközpontból.

Amennyiben kézi szelepmozgatásra van szükség (pl. áramszünet esetén), a hajtómű két szárnyas csavar lazítása után levehető a kézi szelepről. A hajtómű visszahelyezése után (például palackcsere után) a végállások beállítása is a fali vezérlőegységről hajtható végre.

A KG-1000M hordóhoz kialakított változata három fő részből áll:

  • A klórszelepből, amely a szakterületen általánosan használt és bevált, minősítéssel rendelkező VTI gyártmány,
  • A hajtóműből, amely a szelepet nyitja és zárja,
  • A fali vezérlőegységből, amelyen a kezelő nyomógombok és állapotjelző ledek vannak. A vezérlőegység fogadja a klórriasztó jelét is.

A KG-1000M palackhoz kialakított változata annyiban különbözik a hordóstól, hogy a palackon már rajta van a klórszelep, így csak a hajtóműre és a kezelőegységre van szükség.

A biztonsági lezáró szelep használata egyszerű, könnyen fel- és leszerelhető.

Minősítés:

A készülék természetesen rendelkezik a VITUKI által kibocsájtott minősítési bizonyítvánnyal is.

Alkalmazásának előnyei:

  • klórszivárgás fellépésekor azonnal lezár, így kiküszöbölve az emberi beavatkozás miatti késlekedést (helyszínre érkezés, beöltözés)
  • a szivárgás megszüntetéséhez nem kell személyesen, védőfelszerelésben bemenni a klórtároló helyiségbe
  • a nehézkesen használható „klórömlést elhárító berendezések” szerepe háttérbe szorul
  • a felelős helyi vezető nyugodtan végezheti a munkáját, mert mindent megtett a munkavédelemért és a személyi biztonságért.

[pro-player type=”flv”]http://www.globalproquim.hu/wp-content/uploads/2011/03/KG-1000-M.flv[/pro-player]