kutatás címkéjű cikkek

GP-60 A klóradagolás vezérlő!

A vízklórozás területén sokféle adagolást szabályzó műszer van használatban. Ezeknek egy része általános (PID) szabályzó, melyek nem felelnek meg e terület speciális igényeinek, más profinak mondott készülékek nagyon drágák, de az egyszerű algoritmusok miatt nem képesek a pontos szabályzásra.

, , , , ,

Kidobott ételek, elpazarolt ívóvíz

Egy brit tanulmány szerint csak a szigetországban több millió tonna élelem végzi felhasználatlanul a kukába, mert nem tudták eladni. Kétszer annyi víz veszik el a kidobott ételekkel, mint amennyit a mosakodásnál és az ivásnál elpazarolunk – írta a guardian.co.uk.

,

Minden csepje kincs

Szó szerint lehet venni a jövőben a címbéli kijelentést, ha a Föld fogyatkozó ivóvíz készlete a jelenlegi ütemben fogy és így földi űrhajóssá válhatunk éppúgy, ahogy az asztronautákat látják el ivóvízzel. Az emberi vizeletet megtisztítva juthat így a jövő embere itókájához és erre a technikai lehetőség már adott is.

, , ,

A nanoszálas szövet áramütést mér a vízben a baktériumokra

A víztisztás új megoldását adja a Stanford Egyetem kutatása, ami új módon mér csapást a víz szennyezőire. A szén nanocsövekkel átitatott pamutszövet előszűri a vizet, majd az anyagra felvitt ezüst nanohuzalokon a mikroorganizmusok is fennakadnak.

, ,