Kidobott ételek, elpazarolt ívóvíz


Egy brit tanulmány szerint csak a szigetországban több millió tonna élelem végzi felhasználatlanul a kukába, mert nem tudták eladni. Kétszer annyi víz veszik el a kidobott ételekkel, mint amennyit a mosakodásnál és az ivásnál elpazarolunk – írta a guardian.co.uk.

Pohos, rothadó zöldségek és gyümölcsök, melyek már senkinek sem kellenek. Sokak szerint az eladatlan termékeken csak az eladó veszít, pedig sajnos ez ennél sokkal komolyabb kérdés. A szemétbe kerülő importált növényi alapanyagok megtermeléséhez, az állatok felneveléséhez bizony édesvíz kell, amely egyfajta rejtett költségként kellene, hogy jelentkezzen az eladásoknál, mivel a vízkészlet pazarlása már most nagy problémákat okoz a harmadik világban.

Kutatások szerint átlagosan a kétszer annyi víz veszik el a kidobott ételekkel, mint amennyit a mosakodásnál és az ivásnál elpazarolunk. Még nagyobb probléma az, hogy az élelmiszerek egyre nagyobb százaléka érkezik olyan országokból, ahol a víznek már most egyre nagyobb az értéke, mivel fogyóban van.

A WWF egy brit kormányzati programmal, a Wrap-pel együtt számolta ki, hogy a kidobott és fel nem használt élelmek megtermelése évente egy családnál átlagosan 6,2 köbméternyi felesleges vízpocsékolást jelent.

Az elpazarolt vízmennyiség negyede a kidobott élelmiszerek előállításához kell, amelyek nem is az európai országban jelentkeznek, hanem a világ más tájain. Zöld szervezetek már korábban is kampányoltak azért, hogy sokkal nagyobb figyelmet és így pénzeket kellene fordítani a távoli vízkészlete rejtett használatáért, amelyek igencsak megterhelik az élelmiszert, ruhákat vagy akár autókat exportáló külföldi országokat.

Forrás: Népszava

,

(nem lesz látható más számára)