Szlovákia és a Duna Charta


Szlovákia 23 éve terelte el a Dunát, 23 éve jogtalanul használja a Magyarországot megillető vízmennyiséget, a magyar kormányok 23 éve nem tudnak változtatni ezen a helyzeten. A Duna Charta nyilatkozata.

Most pedig olyan emberek kezébe került a kezdeményezés, akik az ökológiai agresszió nyomán kialakult kész helyzet véglegesítését könyvelnék el sikerként, akik szándékosan összekeverik a Duna lakatlan mellékágrendszerét a Szigetközzel, akik megpróbálják elhitetni a Szigetköz lakóival, hogy a tízmilliárdokért épülő duzzasztógátak a térség felvirágoztatását szolgálják, akik a folyók duzzasztását „emelt szintű víztestek” néven csempésznék bele a Kvassay Tervbe.

Elfogadhatatlan az új magyar álláspont: örökre lemondani az elbitorolt vízvagyonról, víz híján duzzasztógátakat építeni a szigetközi Duna-szakaszon. Érdekes, hogy a szlovák fél két évtizede ezt próbálja ránk erőltetni, ezek szerint: sikerrel. A Duna Charta fenntartja eredeti álláspontját: vízre van szükségünk, és nem olyan megállapodásra, amelynél hátrányosabb ítéletet független bíróság soha se hozna a vízmegosztás ügyében! Vizet a Dunába – ne gátakat: a magyar szlovák tárgyalások alapja csak ez lehet!

A Duna Charta elnöksége
Budapest, 2015. október 26.

(nem lesz látható más számára)