Uniós forrásokból működtetnék a Duna-stratégiát


EU-s forrásokból tervezik működtetni az uniós külügyminiszterek által nemrég jóváhagyott Duna-stratégiát. A számos régiós együttműködési terület közül az árvíz és az aszály elleni védekezést, továbbá az energiaellátást és energiabiztonságot elősegítő programokat emelte ki Barsiné Pataky Etelka, a program magyarországi kormánybiztosa.

Uniós forrásból működtetik majd a Duna-stratégia programjait, mivel egyik tagállam sincs most olyan gazdasági helyzetben, hogy saját forrásokat rendeljen a programhoz – nyilatkozta Barsiné Pataky Etelka. Különösen igaz ez szerinte az unión kívüli tagokra, például Horvátországra, Szerbiára vagy Ukrajnára.

A most futó büdzsé „maradványpénzeit” használnák

Konkrét forrást képeznek az unió 2013-ig érvényes költségvetésében megszavazott, de még fel nem használt pénzek. „Az lenne a cél, hogy a Duna-stratégia zászlaja alatt a közös, jó cél érdekében használjuk fel a még el nem költött forrásokat” – mondta a magyar kormánybiztos, aki szerint ebbe beleférhetne a pénzek kisebb mértékű átcsoportosítása is. Ami Magyarországot illeti, elég sok pénzt elköltöttünk már a jelenlegi uniós büdzsében rendelkezésünkre álló forrásokból – érvelt a kormánybiztos, aki a megújuló energiákra szánt pénzeket tudná elképzelni a Duna-stratégia egyik magyar forrásaként.

Geotermikus energia, árvíz és aszály elleni védelem

„Igyekeztünk a programokat a Széchenyi-tervre felépíteni. Amit a Széchenyi-terv támogat az országon belül, mi is azokat támogatnánk a régióban, például a geotermikus energia hasznosítását ” – hangsúlyozta a Közbeszéd vendége. A másik két terület, ahol a régiós együttműködés további fejlesztésére van szükség – és erre jó lehetőséget is kínál a Duna-stratégia – az árvizek és az aszály elleni védekezés – érvelt Barsiné Pataky Etelka. A kormánybiztos bízik abban, hogy a program keretében víztározók, gátak, öntözőrendszerek fejlesztését támogatják majd EU-forrásokból Magyarországon. További cél az árvízi előrejelzés rendszerének fejlesztése, a kérdésben érintett országok között még szervezettebb együttműködés kialakítása.

Júniusban kerül rá a végső pecsét

„Most, hogy elfogadtuk a stratégiát Brüsszelben – amire a végső pecsétet júniusban üti rá az Európai Tanács –, most vagyunk abban a helyzetben, hogy dolgozhatunk a konkrét projekteken, amelyeket júniusban szeretnénk bemutatni a kormánynak” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Annak köszönhetően, hogy Magyarország több területen is koordinátori szerepet vállalt a Duna-stratégia megvalósításában, most mi koordinálhatjuk a régióban az energetikai célú törekvéseket és beruházásokat. A kormánybiztos példaként említette, hogy Horvátország szeretne egy cseppfolyósgáz-terminált építeni, ami akkor is biztosítaná a gázellátást, amikor „bizonyos politikai események miatt máshonnan nem annyira jön a gáz”. A stratégiával váratlanul kinyílt az együttműködésben részt vevő országokat felölelő régió, és Magyarország lehetőséget kapott arra, hogy saját sorsán túl az egész régió helyzetén is javíthasson – hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka a Közbeszéd stúdiójában.

Forrás: Magyar Nemzet

, , , ,

(nem lesz látható más számára)