Megoldatlan a balatoni szennyvízkezelés


A kormányzat a meglévő balatoni idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztésére koncentrál. A térségben továbbra sincs megoldva teljesen a szennyvízkezelés, nincs forrás a megrongálódott partvédő művek helyrehozására, és egy hónapos halfogási tilalom is jöhet – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén.

Horváth Endre, a Nemzeti Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára kifejtette, hogy a Balaton-régió egyik fontos ügye a szennyvízkezelés megoldása, amire a vonatkozó szabályozás 2012 végégig adott időt. A további fontos feladatok közt említette az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelését, hasznosítását is. A kormány az Új Széchenyi Pihenő Kártyával élénkítené a balatoni idegenforgalmat. A március elsejétől induló turisztikai pályázat kiírása nem az új beruházásokra, hanem a meglévő infrastruktúrára épülő szolgáltatás-fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt, ami követendő irány a fejlesztéspolitikában is. Újdonságnak nevezte, hogy az új kiírás a korábbiaknál tágabban értelmezi a támogatandó tevékenységek körét, több teret engedve a helyi kezdeményezéseknek. A helyettes államtitkár közölte: továbbra sem kerülhet napirendre a kvázi Balaton-régió hivatalos statisztikai régióvá emelése, de nagy lehetőség az üdülőövezet egységes törekvéseiben egy regionális TDM-szervezet létrehozása.

Balázs Árpád, Siófok Fideszes polgármestere elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a regionális operatív programokban korábban a balatoni üdülőkörzet fejlesztéseire szánt forrásokat kezdik elvonni.

A balatoni partvédő művekben keletkezett károk nagyságrendje 520 millió forintra becsülhető. Hídvégi József, Fonyód polgármestere szerint az összesen 18 kilométernyi, felújításra váró partszakasz főként 5-6 települést érint, köztük Fonyódot, amelynek költségét az önkormányzatok nem tudják kigazdálkodni a jelenlegi gazdasági helyzetükben. A BFT tagjai megszavazták, hogy a tanács kérjen 200-250 millió forint támogatást a kormánytól a probléma megoldására. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója javasolta, hogy az állam fordítsa a mederhasználati díjból befolyó összeget a célra.

Bóka István szólt arról is, hogy a balatoni szennyvízkezelés megoldására többszörösen kitolt, és utolsónak szánt határidő 2012 vége, de a probléma a mai napig megoldatlan. A Balaton törvény rendelkezéseinek kapcsán lehetetlen helyzetek alakultak ki a kiemelt üdülőrégió településeinek külterületén és belterületein, ahol eltérő szennyvízkezelési feltételeknek kell megfelelni. A belterületen előírt csatornázáshoz gazdaságossági okokból több esetben hiába pályáztak támogatásért az érintettek, miközben a pénzügyileg reális egyedi megoldás nem engedélyezett. A problémákat a jelenlegi pályázati lehetőségek nem képesek kezelni, ezért jogszabályi módosítás szükséges – mondta.

Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. új vezérigazgatója elmondta, hogy az új tervek között szerepel a balatoni halállomány védelméért az egy hónapig tartó teljes fogási tilalom ismételt bevezetése.

Forrás: HVG

, , , ,

(nem lesz látható más számára)