Közös szlovák-magyar programok a Duna-stratégián belül


2850 kilométer, tíz országon folyik keresztül, de tizennégy állam fog össze a Duna-stratégia keretében, hogy szebb, tisztább, hajózhatóbb legyen a legnagyobb európai folyó. Az együttműködő országok közül nyolc uniós tagállam, hat EU-n kívüli.

Szlovákiában 172 kilométeren folyik keresztül a Duna. Frantisek Stano, a szlovák idegenforgalmi hivatal helyettes vezetője úgy véli, az a fontos, hogy a magyar uniós elnökség idején elfogadott Duna-stratégia egy makroregionális terv, vagyis a régiók kapcsolódnak össze. Frantisek Stano – aki egyben a Pozsonyt és környékét magában foglaló régió önkormányzati képviselője – az idegenforgalmi hivatal legfontosabb célja, hogy a kis távú hajózást népszerűsítsék. „Most, kevés kivétellel nagyon öreg és lassú a hajóparkunk, pedig egy Bécs-Pozsony vagy egy Pozsony-Budapest hajóút gyors szárnyashajókkal fantasztikus élmény. Most leginkább a németek használják ki a dunai utazást, de ők hosszú távra mennek, általában Belgrádig” – tette hozzá a szlovák idegenforgalmi hivatal helyettes vezetője.

A hivatal további terveiről Frantisek Stano elmondta, Kárpát-medencei összefogást sürgetnek Románia, Magyarország és Szlovákia szoros együttműködésével. Bevonnák a cseheket és a lengyeleket is. Azt, hogy pontosan ki és milyen fejlesztéseket képzel el a Duna-stratégián belül, még kérdés, zajlik a tervezés. A cél azonban az, hogy a következő, 2014 és 2020 közötti közös uniós büdzséből már tudjanak az érintett országok pénzt lehívni a fejlesztésekre – mondta el a szlovák idegenforgalmi vezető.

, , , ,

(nem lesz látható más számára)